/Árpa Attila és Hevér Gábor a Venice Beach-en/

Legutóbb Kálloy Molnár Péter mesélt az itthoni forgatásról, most a rendező-producert kérdezzük amerikai élményeiről. Sas Tamás mesélt nekünk arról, hogy miért nem fürödhettek a színészek az óceánban ott, ahol egyébként három éves gyerekek vígan lubickolnak, vagy, hogy a világsztárok ügynökei sem tévedhetetlenek, és egy apró hiba majdnem megoldhatatlan helyzet elé állította a stábot. 
 (Sok-sok kép a forgatásról a film honlapján.)

Kevés magyar stáb dolgozik Amerikában. Tartottatok a tengerentúli forgatástól?

Persze, hogy aggódtunk kicsit, főleg indulás előtt. Viszont sokat segített, hogy ez úgynevezett SAG-film volt. A SAG az amerikai színészek szakszervezetének rövidítése. Ez azt jelentette, hogy ugyan sokkal drágább volt minden, viszont mint szakszervezeti film, bizonyos védettséget élveztünk, és olyan helyszíneket tudtunk hivatalosan igénybe venni, amit magyar film még soha. Nem egy taxi hátsó üléséből pattantunk ki, és szaladtunk le a tengerpartra, vagy nem úgy forgattunk Beverly Hillsben, hogy nehogy egy rendőrautó meglássa, hanem mindenhol rendes zárásunk volt, és sok-sok kamionnal vonultunk fel.


/Hujber Feri a kamera előtt/


A biztos háttér ellenére adódtak  nem várt helyzetek, amikből hirtelen kellett kivágni magatokat? 

A jó előkészítés mellett is gyakran szembesültünk váratlan helyzetekkel. Amikor például az óceán partján forgattunk, akkor a forgatókönyv szerint a három főszereplő fiúnk [Árpa Attila, Hujber Ferenc és Hevér Gábor - a Szerk.] beszalad a tengerbe. Ez benne volt a forgatókönyvben, csak az amerikai partner elfelejtett engedélyt kérni arra, hogy a vízbe is bemehessünk.
Amíg a parton dolgoztunk, nem volt gond, de amikor oda jutottunk, hogy a fiúk ledobják a trikót, és berohannak a tengerbe, megjelent a Baywatchból ismert piros bólyás mentőegység, és kiparancsolta őket a vízből. Nem értettük, mi a gond, mert tőlünk húsz méterre hároméves gyerekek pancsoltak. Kiderült, hogy ehhez fizetni kellett volna a helyi filmirodának, de ezt elmulasztottuk, ezért helyszíni bírsággal büntették a produkciót. Ötszáz dollárt, azaz több mint százezer forintot kellett fizetnünk azért a fürdését, és többször nem tudtuk felvenni, mert hetekbe került volna, mire megkapjuk az engedélyt.

/Sas Tamás a hollywoodi forgatás szünetében/ 

Az amerikai színészekkel minden rendben ment?


Maximálisan. Daryl Hannah a film egyik szereplője, és borzasztó kedves nő, nem voltak sztárallűrjei. Az ügynöke viszont óriásit hibázott, amit alig sikerült rendbehoznunk.

Mi történt? Egyeztetési problémáitok adódtak?

Nem, a ruhái körül alakult ki majdnem megoldhatatlannak tűnő galiba.
Megkértük ugyanis a méreteit, hogy Magyarországról elvigyük neki azokat a ruhákat, amiket a filmben hord. Az ügynöke hosszas nógatás után elküldte a méreteket, aminek megfelelően az elképesztően tehetséges Náray Tamás elkészítette a ruhákat. Egy gond volt csak, hogy az ügynök olyan méreteket adott meg, aminek köze nem volt a valódi mérethez. Három millió forint úszott el ezen az apró kis tévedésen, és olyan oltári balhé lett, amit alig tudtunk kiheverni. Másnap reggel 7-kor  Endrényi Krisztina producer, Náray és Daryl Hannah bementek a Paramount ruharaktárába, hogy akkor onnan válasszanak ruhákat. Ott azzal kelett szembesülniük, hogy a világ legnagyobb filmes jelmezraktára poros rongyok elképesztő tömegét tartalmazza. Alig egy-két használható darabbal tértek vissza.

Végül hogyan sikerült megoldani a kérdést?

A megoldás az lett, hogy Náray Tamás hazatelefonált, megadta az új méreteket, és az itthoni varrodája legyártotta az új ruhákat, amik aztán végszóra érkeztek csak meg, de megérte a fáradságot.

  
/Daryl Hannah az S.O.S Love! amerikai forgatásán/

Ha tetszett a poszt, és kíváncsi vagy, hogyan készült a film, jelölj be minket Facebookon, ahol végigkövetheted velünk a forgatást, érdekes infókat csepegtetünk a szereplőkről, és akár még nyerhetsz is!   
Ha csak a képek érdekelnek, nézz be a film honlapjára.