Árpa Attila nem az SOS Love!-ban először forgat nemzetközi produkcióval. Feltűnt a Borgiákban, szerepel a Katedrális folytatásában, és az új 24-nek mondott Strike Backben két epizódban is szerepel, mint a magyar titkosszolgálat főnöke.
Mostanában azon gondolkodik, hogy írjon-e egy bemutatkozó levelet Ben Afflecknek, aki éppen Argo címmel forgatja legújabb filmjét.

Az amerikai kollégákkal milyen viszonyt sikerüt kialakítani? Darryl Hannah-hoz például mennyire tudtál közel kerülni?

Semennyire, mert Daryl a fejébe vette, hogy én vagyok ott a nagy macsó, ezért engem nem fog az egész forgatás alatt észrevenni. Működött a poén, tehát nem vettem magamra, bár meglepően hitelesen csinálta. Eljátszotta azt, hogy Hujber a kedvence, Hujber a kedves kis aranyos, én meg ott sem vagyok, és ez a szereposztás valamiért meg is maradt. Ezen poénkodtunk az egész forgatás alatt. 

Milyen élőben?

Egy dáma. Egy elegáns, nagyon szép dáma, aki pontosan tudja, milyen szép nő és milyen jó színésznő. Egyébként közvetlen volt velünk. Valaki, talán Náray Tamás azt mondta neki, hogy mi vagyunk a legjobb színészek Magyarországon, illetve Kelet-Európában. Valószínűleg ezt el is hitte, így aztán borzasztóan kedves volt hozzánk.

Billy Zane-nel akkor jobban összebarátkoztál?

Vele igen, és C.J. Thomasonnal. Mikor Billy Zane-t először megláttam, rá is azt mondtam, hogy na, ő is megöregedett, kicsit posakosabb lett a Titanic óta. Aztán az olvasópróbán letaglózott. Ettől mi még nagyon messze vagyunk.

Ellestél tőle valamit?

Leginkább azt, amit Daryl hannah-tól is, hogy nem kell játszani. Elsajátítja a szerepet és a szöveget, és úgy adja elő, mintha a sajátja lenne. Billy Zane ezt csinálta, és beleépített még néhány borzasztó jó grimaszt és reakciót. Az az instrukció, amit amerikai rendezők adnak, hogy ne szerepelj, vagy ne színészkedj, az tökéletesen ült nála.CJ nagyon bírt. Mivel vetted le a lábáról?


Velem értette meg magát a legjobban, mert én beszélek angolul, és ismerem az összes amerikai gimis hülyeséget, amin ő is átment. Ő is amerikai focizott, és benne volt minden játékban. Vele játszottuk azt a bugyuta általános iskolás játékot, hogy mutatsz egy karikát a hüvelykujjaddal és a mutatóujjaddal, és ezt mindig csípő alatt kell tartani. Ha a másik belenéz, akkor megütheted. Szellemi párbajnak neveztük, ezt csináltuk a forgatás alatt folyamatosan, de mindenféle egyéb hülyeséget is. Tehát szívattuk egymást rendesen.

Mindenhol megírták, hogy szerepeltél a Borgiákban, de nem ebben az egy külföldi filmben szerepeltél.

A Monte Carlóban és a Borgiasban nagyon nyúlfarknyi szerepeim voltak. Nem szégyellem bevallani, hogy a  kreditért vállaltam őket. A Monte Carlóban, amiben Cynthia Nixon játszik a Szex és New Yorkból, még szövegem sem volt. A Borgiasban egy mondatom, de ha van olyan filmdíj, hogy a legjobb szereplő, akit hátbaszúrnak, miközben háttal áll a kamerának egy sötét sikátorban, akkor azt biztos, hogy meg fogom nyerni. De komolyra fordítva a szót, az ember örül neki, ha bekerül ezekbe a produkciókba, ugyanakkor szégyelli, hogy sokan írnak róla, aztán kiderül, hogy csak pár kocka erejéig látszik. Vagy meghal, vagy meg se szólal.

A Katedrálisból készült sorozat folytatásában, a World without Endben nagyobb szerepem van, ott  III. Richárd egyik katonáját játszom, aki az egyik főszereplő. Ott egyfolytában kardozni kell, lovagolni, és mogorván egyet nem érteni a királlyal. Az egy jó szerep. 

A másik a Strike Back, ami most ment le Amerikában, és az új 24-nek mondják. Ezt nyáron forgattuk, és biztos, hogy Magyarországon is fog menni. Ebben szintén elég nagy szerepem van, beszélek! A magyar titkosszolgálat vezére vagyok két epizódban, aki nem nézi jó szemmel, hogy egy brit különleges egység eljön Magyarországra, és semmire sincs engedélyük, de szétmészárolják a fél várost.Akkor abban magyar akcentusod van?

Igen, ott azt kérték, hogy rondítsak egy kicsit az akcentusomon. A Jean-Claude Van Damme-filmben is ez volt, hogy ne beszéljek ennyire tökéletesen, mert egy kelet-európai tag vagyok.

Törekszel rá, hogy minél több külföldi filmbe bekerülj?

Egyértelműen. Most tavasszal egy francia-lengyel koprodukcióban forgatok. Marie Curie szeretője leszek, itt majd franciául kell beszélnem, úgyhogy a nemzetköziség megvan. A cél a nagy szerep nagy amerikai filmben, szerintem minden színésznek ez a célja.

Helyes azért a színésznő, aki Marie Curie-t játssza?

Hát mondjuk úgy, hogy a színésznő rendkívül hasonlít az eredetire, ami persze egy nagyon jó pont, és remek színésznő. De Marie Curie azért nem volt egy szexbomba, és az én karakterem sem egy szexidol. Nekem ezért is érdekes ez a szerep, mert le kell fogynom, bajszot és szemüveget kapok. Szeretem, amikor nem a szokásos rosszfiút, vagy macsót kell játszanom.Elköltöznél Amerikába, ha bejönne a külföldi filmezés?

Munkákra mindenképp. Ha fiatalabb lennék, azt mondanám, élni is tudnék ott. De most már megszerettem Magyarországot az összes hibájával együtt. Hiába van benne minden porcikámban, hogy el kellene innen menni. Szerintem sok ember így van ezzel mostanában. Mégis, amikor az ember átkocsikázik a naplementében mondjuk a Lánchídon, akkor azt mondja, hogy én szeretem ezt a várost.

Nem zavarna, hogy míg itthon felismernek az utcán, kint elvesznél a tömegben?

Nem. Amennyi jót hoz ez a celebség, annyi rosszat is. Amerikában, ahol a kutya se ismert fel, sokkal izgalmasabb volt bemenni egy bárba, és ismeretségeket kötni. Ha akkor ott valaki azt mondta, „Te, ez egy jó fazon!”, az sokkal jobban esett, mint itthon, ahol valószínűleg azért mondják, mert mondjuk ismernek.

Mit szólsz ahhoz, hogy Ben Affleck most éppen Argo címmel forgat egy vicces akciófilmet?

Gondolkodtam rajta, hogy írok neki, hogy heló, én már csináltam ilyen címmel egy filmet, és legalább egy szerepet adj benne, de még nem tettem meg. Talán megírom ezt a levelet, nem tudom még.

Ha tetszett a sztori, és kíváncsi vagy, hogyan készül a film, jelölj be minket Facebookon, ahol végigkövetheted velünk a forgatást, érdekes infókat csepegtetünk a szereplőkről, és akár még nyerhetsz is!